Nieuwsbrief december 2020

15-12-2020 | 00:00

Stichting RADIO levert al vele jaren ondersteuning met medische materialen aan anesthesiologen en anesthesiemedewerkers van het Radboud die gratis medische hulp aan arme kinderen in ontwikkelingslanden geven. Denk maar aan herstellen van schisis of brandwondcontracturen. De behandelingen worden niet vergoed vanuit hun sociale ziektekostenverzekering en zijn niet te betalen voor de ouders die vaak zelf in erbarmelijke omstandigheden leven.

Meerdere groepen medewerkers zijn er op uit getrokken naar China, Peru en Indonesië, om die kinderen perspectief te bieden, maar ook om plaatselijke medewerkers van onze werkwijze te laten leren. Hoe het team Jo en José in Peru in 2019 aan het werk waren is te zien in een documentaire van Roel Kyvolos die toen mee reisde: https://youtu.be/NUhSs1ynfMA

Stichting RADIO voorzag hun van de nodige medische hulpmiddelen maar als je zelf plannen hebt om te gaan werken in ontwikkelingslanden dan kan stichting RADIO jou die steun ook verzorgen.

En toen kwam Corona. Er stonden meerdere uitzendingen gepland in 2020 maar sinds maart zijn buitenlandse reizen onmogelijk. De coronacrisis is naast de problemen van de gezondheid ook een enorme klap voor de economie in vooral de al arme landen waar de mensen nu enkel bezig zijn te overleven. Het ziekenhuis waar wij gingen werken in Peru spreekt opgebouwde reserves aan om voedselpakketten uit te delen en is vooral een overloop geworden voor coronagevallen uit de ziekenhuizen in de omgeving van Arequipa. De gratis zorg die wij mogelijk maakten is nagenoeg stil komen te liggen. Van de normaal 200 á 300 kinderen per jaar zijn er nu nog maar 10 tot 20 geholpen. Deze kinderen zijn door de mensen waar we onze kennis en kunde mee hebben gedeeld gedaan wat natuurlijk wel mooi is om deze vooruitgang te zien maar de wachtlijst is helaas immens geworden. 

Er zijn tachtig medewerkers geweest die in 2019 hun kerstpakket aan de stichting gedoneerd hebben. Veel dank aan hun en wij hopen dit jaar wederom op vele donateurs voor onze stichting.

Let wel, dit jaar staan wij niet als afzonderlijke stichting RADIO op de lijst van kerstpakketten maar vallen wij gezamenlijk onder 1 noemer, de steunstichtingen RADBOUD FONDS. Door jou kerstpakket als donatie aan het Radboud Fonds te schenken steun je dus ook onze stichting RADIO.

Wij hebben jou hulp hard nodig dus hopelijk wordt jou kerstpakket een steun voor ons stichting RADIO?

Alvast heel veel dank en wij wensen jou een gelukkig en beter 2021.

Jo Mourisse, Luc Tielens, Léon Vanderheijden
Het bestuur van Stichting RADIO