Buidelstoelen NICU
Op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Amalia Kinderziekenhuis liggen kinderen die intensieve zorg en permanente bewaking nodig hebben. Deze kinderen zijn vaak te vroeg geboren; vanaf 24 weken, hebben aangeboren afwijkingen of zijn tijdens de bevalling in de problemen geraakt. De zorg die hier wordt geleverd is hooggespecialiseerd, technisch en van uiteenlopende casuïstiek; van extreme prematuren tot complexe combinaties van aandoeningen.
Op de NICU van het Amalia kinderziekenhuis worden jaarlijks 450 baby’s opgenomen. Deze kindjes verblijven gemiddeld 10 dagen op de NICU. Sommige kindjes blijven na een verblijf op de NICU nog weken op de High Care.
Buidelen
De omgeving van de couveuse-afdeling op de NICU is voor iedereen overweldigend. Voor de te vroeg geboren baby, die eigenlijk nog veilig in de baarmoeder zou moeten zitten, is het meteen hard werken. Maar ook voor de ouders is de impact groot. In de toch al onzekere en angstige periode, wordt de zorg van je kleintje overgenomen door anderen en kun je het gevoel hebben de controle te verliezen.
Door te buidelen, ook wel kangoeroeën genoemd, kun je als moeder, maar ook als vader veel voor je kind betekenen. Het is een manier om je kind heel dichtbij je te hebben, tegen de blote huid aan.
Positieve effecten
Buidelen heeft veel positieve effecten:
-
Het bevordert de hechting
Door het buidelen groeit het vertrouwen en de verbondenheid tussen kind en ouder. De baby voelt zich veilig en geborgen. -
Het helpt de baby om op temperatuur te blijven
Door te buidelen help je de baby om op temperatuur te blijven. Het is zelfs zo, dat de lichaamstemperatuur van de moeder zich aanpast aan dat van de baby. Daalt de temperatuur van de baby, dan stijgt de lichaamstemperatuur van de moeder en omgekeerd. -
Het bevordert de groei
Tijdens het buidelen hoeft een baby zijn energie niet te gebruiken om zichzelf warm te houden en kan hij deze energie gebruiken om te groeien en sterker te worden. -
Het vermindert stress
Van het huid-op-huidcontact tijdens het buidelen wordt de baby rustiger. De hartslag van de baby past zich aan. Ook zorgt het voor de aanmaak van oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon, waardoor de baby meer ontspant. -
Het helpt om rustiger te slapen
Door het buidelen ontspant de baby zich. Vaak valt een baby tijdens het buidelen in een diepe slaap.
En ook bij ouders komen er tijdens het buidelen hormonen vrij die zorgen voor een gevoel van ontspanning.
Buidelstoel
Voor de baby is een half liggende/half zittende houding het fijnst. Omdat buidelen gemiddeld een 1 uur duurt is het ook voor de ouder belangrijk om comfortabel te buidelen. Een buidelstoel die helemaal is in te stellen, draagt bij aan dit comfort, voor zowel baby als ouder.
De komende tijd wordt onze NICU verbouwd om eenpersoonskamers te realiseren. Door de kinderen niet meer in couveuses op een grote zaal te leggen, maar in eenpersoonskamers kunnen we infecties verminderen en creëren we extra rust voor zowel het kind als de ouders.
Omdat buidelen zo goed is voor baby én ouder, willen we graag voor elke nieuwe kamer een buidelstoel aanschaffen en ook een verplaatsbaar privacy scherm. De nieuwe eenpersoonskamers worden voorzien van een automatische schuifdeur. Deze deuren blijven even openstaan voordat ze weer sluiten, waardoor de buidelende ouder zichtbaar is vanaf de gang. Met een privacy scherm wordt de inkijk weggenomen en kan er in alle rust en privacy worden gebuideld.
Een buidelstoel en privacy scherm kost € 4.278,50. Er zijn er 17 nodig. Help mee!
Want ontspannen samenzijn met je kleintje, is toch het mooiste wat er is.