Amalia-poppen, kinderchirurgie

Het is niet fijn als je baby of kind in het ziekenhuis ligt en geopereerd moet worden. Als hij of zij een stoma krijgt, is het moeilijk om uit te leggen wat dit is. Een kind met een stoma voelt zich vaak anders dan leeftijdsgenootjes. Daarom kwam kinderchirurg Sanne Botden van het Amalia kinderziekenhuis op het idee om ieder kind met een stoma een pop te geven die ook een stoma heeft. ‘Dan ben je als kind niet alleen en is het allemaal niet meer zo raar’, legt Sanne uit.

 

Helaas bleek het maken van deze poppen erg kostbaar. Sanne en haar moeder Ans zijn creatief en geven niet snel op. Daarom hebben ze de poppen zelf ontworpen en gemaakt. Ans maakt deze poppen als vrijwilligster allemaal zelf met de hand en een naaimachine. Voor kinderen met een specifiek probleem, maakt ze zelfs aangepaste versies. De pop die een kind krijgt, heeft precies dezelfde stoma als het kind. De poppen zijn er in verschillende kleuren en hebben allemaal het herkenbare Amalia kroontje op de sjaal. Inmiddels zijn er al meer dan 130 poppen uitgedeeld en de reacties van ouders en kinderen zijn super! En inmiddels zijn het niet meer alleen maar stomapoppen, maar maken ze ook poppen met spoelcatheters en poppen met een centraal veneuze lijn. Allemaal zodat het kind zich herkent in zich niet alleen of raar voelt.

 

De kinderen krijgen de poppen als cadeautje mee naar huis, zodat zij een vriendje hebben die net zo is zoals zijzelf. Daarnaast helpen de poppen om uitleg te geven aan het kind zelf, maar ook aan broertjes, zusjes, vriendjes en zelfs opa’s en oma’s. 

 

Help mee!
Sanne en haar moeder Ans willen voor alle kinderen met een stoma in het Amalia kinderziekenhuis een pop maken. Ans blijft zich inzetten als vrijwilliger, maar voor de materialen is natuurlijk geld nodig.

 

-------------Alle kinderen ter wereld een goede operatie
Naast de stomapop zet Sanne zich ook in om kinderen buiten het Amalia Kinderziekenhuis te helpen. Om complexe operaties bij baby’s en kinderen zo goed mogelijk uit te voeren is het voor chirurgen belangrijk dat zij deze kunnen oefenen. Ook als het operaties betreft van zeldzame aangeboren afwijkingen. Sanne heeft hiervoor trainingsmodellen ontwikkeld waarmee kinderchirurgen op afstand en online kunnen trainen. Iedere chirurg kan dan waar ook ter wereld oefenen op een operatie en daarmee alle kinderen een kans op beter leven geven. Help jij mee deze trainingsmodellen te optimaliseren?

 

View all
€15 05-06-2024 | 11:55
€10 06-10-2023 | 14:46
€15 05-10-2023 | 19:11 Wat een mooi en liefdevol initiatief. Waren er maar meer mensen op de wereld met zo’n groot hart voor anderen
€50 15-08-2023 | 07:43 Ons zoontje Stan* kreeg ook deze pop. Geweldig dat deze poppen er zijn voor het kindje zelf maar ook voor broers, zussen, vriendjes en vriendinnetjes.
€20 12-03-2023 | 10:59 Hele mooie pop. Dit gaat zeker helpen bij het uitleggen op latere leeftijd!