Fietsen tegen vroeggeboorte

Closed You can't donate or start fundraising anymore

Vroeggeboorte, een bevalling voor 37 weken, komt helaas vaak voor. In Nederland wordt 1 op de 14 baby's te vroeg geboren, dat zijn gemiddeld 35 kindjes per dag. Zij hebben extra medische zorg nodig, omdat ze nog niet helemaal volgroeid zijn. Ondanks extra zorg komen 2 van deze kindjes te overlijden, waarmee vroeggeboorte de grootste doodsoorzaak onder kinderen in Nederland is.

Daarnaast houden 10 kindjes per dag blijvende problemen over aan de vroeggeboorte, zoals een fysieke beperking of ontwikkelingsachterstand. Dit alles heeft niet alleen grote impact op de kinderen zelf, maar ook op hun ouders en andere gezinsleden. Door de vroeggeboorte is voor hen onverwacht een moeilijke en zware tijd aangebroken, met vaak een lang (na)zorgtraject.

Van de meeste vroeggeboorten is de oorzaak onbekend. Met meer kennis over oorzaken en biologische mechanismen van vroeggeboorte kunnen we oplossingen ontwikkelen om vroeggeboorte te voorkómen. Helaas is er geen specifiek fonds voor wetenschappelijk onderzoek naar vroeggeboorte, zoals dat er wel is voor bijvoorbeeld kanker (KWF) of hart- en vaatziekten (Hartstichting). Daarom kom ik in actie om aandacht te vragen voor vroeggeboorte en geld in te zamelen voor onderzoek.

Actie

Als onderzoeker werk ik veel samen met buitenlandse collega’s. Dat is cruciaal om de oorzaken van vroeggeboorte goed in kaart te brengen. Nu ben ik uitgenodigd voor een werkbezoek van twee weken aan de Universiteit van Oslo, Noorwegen, in juni 2022. Voor deze actie stap ik niet in het vliegtuig, maar op de fiets naar de hoofdstad van Noorwegen. En ook weer terug, dus ruim 2000 kilometer in totaal! Op deze manier hoop ik geld bij elkaar te trappen voor het Amalia kinderfonds, want geld voor onderzoek naar oorzaken van vroeggeboorte ligt niet voor het oprapen. Bonus: het is ook nog eens goed voor mijn conditie en het klimaat.

Help je mee?

Je kunt via deze pagina aan mijn actie doneren. Natuurlijk betaal ik alle kosten van mijn fietstocht en verblijf in Oslo zelf. Zo gaat iedere euro die ingezameld wordt met deze actie gegarandeerd naar onderzoek naar de oorzaken van vroeggeboorte in het Radboudumc. Er liggen al diverse plannen voor baanbrekend onderzoek klaar. Jouw bijdrage aan deze actie maakt het mogelijk om navelstrengbloed te gaan verzamelen van kindjes die te vroeg geboren zijn. Dit bloed gaan we dan analyseren met de nieuwste technieken. De resultaten hiervan worden gecombineerd met gegevens uit vragenlijsten om nieuwe inzichten te krijgen in de oorzaken van vroeggeboorte. Hopelijk kunnen we daarmee elke dag een paar vroeggeboorten voorkómen.

Alvast hartelijk dank voor je hulp!

View all
€50 06-02-2023 | 12:03 To: Fietsen tegen vroeggeboorte
€26 03-01-2023 | 15:04 To: Fietsen tegen vroeggeboorte
€15 13-12-2022 | 07:41 To: Fietsen tegen vroeggeboorte
€40 08-12-2022 | 16:21 To: Fietsen tegen vroeggeboorte
€5 22-11-2022 | 06:57 To: Fietsen tegen vroeggeboorte